Το «Κέντρο Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης» παρέχει υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης σε κάθε ενδιαφερόμενο για την αναβάθμιση του διδακτικού έργου και την ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις της πανεπιστημιακής παιδαγωγικής.
Σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου είναι η παροχή οδηγιών, συμβουλών και εργαλείων στα μέλη του διδακτικού προσωπικού για την αποτελεσματική σχεδίαση, διδασκαλία και αξιολόγηση των μαθημάτων τους, καθώς και τη βελτίωση των διδακτικών μεθόδων με ανάπτυξη σύγχρονων και αποτελεσματικών εκπαιδευτικών δράσεων, με την αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών μαθημάτων, προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλοντα μάθησης που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΑ' Κύκλος Μάθησης
Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησε τον Μάϊο και Ιούνιου 2023, τον πρώτο Κύκλο Μάθησης, διάρκειας επτά (7) εβδομάδων. Τον κύκλο μάθησης παρακαλούθησαν πάνω από 80 μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κύκλος μάθησης αποτελούνταν από τις παρακάτω επτά αυτοτελείς ενότητες:
- Η Παιδαγωγική Σχέση – Πρακτικές Αποτελεσματικής Διδασκαλίας
- Ανθρωπιστική Προσέγγιση της Μάθησης - Συμβουλευτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Σχεδιασμός Μαθήματος: Διασύνδεση Προγράμματος Σπουδών, Μαθησιακών Αποτελεσμάτων & Αξιολόγησης
- Διδασκαλία και Μάθηση με τη Χρήση Ψηφιακής Τεχνολογίας/ Αρχές Σχεδίασης Ψηφιακού Μαθησιακού Υλικού
- Κίνητρα Μάθησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Η Πρόσβαση Φοιτητών και Φοιτητριών με Αναπηρίες και/ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Η Θέση της Ερώτησης στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία
Διοργάνωση Ημερίδων Ευαισθητοποίησης
Μπορείτε να βρείτε όλα τα βίντεο των παρουσιάσεων των ημερίδων στο Αποθετήριο του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ.
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης
Δημιουργήθηκε πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (e-class) του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό του Σύντομου Κύκλου Μάθησης (Σ.Κ.Μ.), αλλά και του Α’ Κύκλου Μάθησης, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν. Οι συμμετέχοντες στους κύκλους μάθησης, έχουν πλέον πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (e-class) του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύντομοι Κύκλοι Μάθησης
Έπειτα από κάλεσμα του τμήματος Κτηνιατρικής του Π.Θ., το οποίο στεγάζεται στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε κύκλος μάθησης με τίτλο Η Μεντορική σχέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με εισηγήτρια την Καθ.Καφένια Μπότσογλου.
Επίσης το ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε Σύντομο Κύκλο Μάθησης (ΣΚΜ) με τίτλο: Αρχές Εκπαίδευσης ενηλίκων και ενεργητική μάθηση, με ομιλητή τον Καθηγητή Φίλιππο Βλάχο.
Ο ΣΚΜ πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, δια ζώσης, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και περιελάμβανε ενεργητικές τεχνικές μάθησης.
Με την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συπληρώσουν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και παρέλαβαν πιστοποιητικά συμμετοχής.
Διοργάνωση Workshop
Στο πλαίσιο υποβοήθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίαςκαι Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε workshop με τίτλο Βασική χρήση του MS TEAMS και του MS Forms στις εξετάσεις εξ αποστάσεως.
Στο workshop, συμμετείχαν διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, συμβασιούχοι διδάσκοντες).
Το ΚΕΔΙΜΑ ΠΘ προχώρησε στη δημιουργία του Οδηγού Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης – Χρήση του MS Teams και MS Forms. Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του οδηγού προέκυψε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από τις πλημμύρες «Daniel» κι «Elias» που έπληξαν την Θεσσαλία και δημιούργησαν αρκετές καταστροφές στις υποδομές τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναγκάζοντας έτσι πολλά τμήματα να αποφασίσουν την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου.
Ο οδηγός δημιουργήθηκε, αλλά και συμπληρώθηκε, κατόπιν ανατροφοδότησης που λάβαμε, σε συνέχεια του workshop, το οποίο διοργανώθηκε από το ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ Π.Θ. και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. Θα βρείτε
τον οδηγό στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ και στον παρακάτω σύνδεσμο:
Αποθετήριο
Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης έχει δημιουργήσει ένα αποθετήριο για την συγκέντρωση εκπαιδευτικου υλικού. Στο αποθετήριο υπάρχουν βίντεο, παρουσιάσεις, καλές πρακτικές του ΚΕΔΙΜΑ κ.α., όπως επίσης και προτεινόμενη βιβλιογραφία. Το υλικό του αποθετηρίου ανανεώνεται συνεχώς.